Op wandel in het Kluisbos stootte ik onlangs op een bouwvallig huisje. Het is niet veel meer dan een ruïne waar je beter wat weg van blijft, de constructie kan het zo begeven.
©Erfgoed Vlaanderen. Staat het huisje uiterst links boven in de blauwe zone ( domein kindersana) |
Dat geheimzinnig bouwsel inspireerde me tot een poëtische bijdrage op Facebook, die je hier nog eens kan lezen.
Ik vroeg me af wie er meer van wist en kreeg veel reacties van Buizingenaars en mensen die er toch herinneringen aan hadden of "van horen zeggen" enigszins op de hoogte waren van het verhaal.
Dit bouwwerk zou er gekomen zijn voor een "hulppastoor" - ik veronderstel zoiets als een onderpastoor, die afhing van de Sint-Vincentiusparochie (?) of die verbonden was aan het kindersanatorium. Het zou ook kunnen gaan om Eerwaarde Heer Fierens.
Die
priester werd later pastoor van Buizingen, en nadien deken van
Diest,waar hij ook is overleden, meldt een andere bron. Na zijn vertrek, zo signaleert men mij, werd het huisje nog bewoond door twee personeelsleden van het kindersanatorium.
Op internet vind je eigenlijk weinig over de geschiedenis van Buizingen en al even weinig over het Kindersanatorium* ( behalve dan persartikels over de vernieling van het leegstaand gebouw door een speciale politie-eenheid die er kwam "oefenen" -SIE (Frans: Escadron Spécial d'Intervention, ESI) was een speciale eenheid van de voormalige Belgische rijkswacht opgericht in april 1977) en natuurlijk de verschrikkelijke treinramp").
Het tijdschrift "Hallensia" van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle bevat natuurlijk artikels over het verleden van Buizingen. Je kan dit in de Halse bibliotheek consulteren, maar voor zover ik weet bestaat er voor Hallensia wel een chronologisch register en een naamregister, maar geen register op onderwerp. Dat maakt opzoekingswerk niet simpel.. Er zijn ook boeken verschenen, waaronder
Buizingen zoals het vroeger was van Guy Lernout , Erik Meeussen.
Een aantal van die boekwerken vind je ook in de Bib, maar sommige kan je alleen ter plekke consulteren en mag je dus niet meenemen naar huis.
*Over het Kindersanatorium als beschermd monument vind je op internet wel één en ander.
De wikipediapagina over Buizingen verdient wel een ingrijpende opwaardering. Werk voor een echte Buizingenaar en niet voor een toevallige goedwillige wandelaar?
©Erfgoed Vlaanderen. De beschermde kapel van het kindersanatoriuim Lucie Lambert in Buizingen |
Met deze bijkomende informatie streef ik geen volledigheid na en evenmin garandeer ik de volledige juistheid ervan. Bijkomende informatie is welkom.